Rob van Doeselaar
Slavenkasteel
vorige
volgende
In Ghana maakte ik abstracte schilderijen mede geïnspireerd op Adinkra symbolen en stofpatronen. Het land heeft een traditie van Kente cloth dat door de elite van het Akan volk gedragen werd, maar er zijn sinds de 19e eeuw ook Indische batikontwerpen in omloop, en nieuwe stoffen die er op lijken, die zich over heel Afrika hebben verspreid. Behalve op papier en linnen schilderde ik in Ghana ook op stukken hout en houten gebruiksvoorwerpen. Met deze werken exposeerde ik in het Nationaal Museum van Accra. Daarna verschenen er door mijn indrukken van reizen in de Ashanti en Volta regio’s weer landschappelijke elementen in mijn schilderijen.

In 2002 had ik een unieke schilderijententoonstelling in het slavenkasteel van Elmina in het kader van 300 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Ghana. Het kasteel was ruim 200 jaar in handen van de Nederlandse WIC. Van dit knooppunt deporteerde het honderdduizenden mensen als slaven naar het Amerikaanse continent. Mijn schilderijen toonden facetten van het monumentale kasteel en zijn omgeving waar directe sporen van de gruwelijke geschiedenis uitgewist leken, maar toch voelbaar. De tentoonstelling werd als eerste bezocht door kroonprins Willem Alexander en prinses Máxima.

Elegante palmbomen bewaken het kasteel. Ze ritselen in de wind en kijken uit op de zee, wuivend naar iedereen die komt en gaat.Accra (1998-2003)